ProefLOKAAL: (H)eerlijk lokaal voedsel uit Overvecht

Deze opdracht wordt uitgevoerd door Eva en Rachella
Looptijd opdracht: november 2021 – heden

Het doel van ProefLOKAAL is om de voedselketen (van kweken tot eten: van het land tot op je bord) in de wijk Overvecht zo kort mogelijk te houden. Om zo bij te dragen aan werkgelegenheid en (economische) gezondheid van de wijk. 

ProefLOKAAL is ontstaan vanuit De Voedseltuin Overvecht. Zij hebben ons gevraagd om het concept te onderzoeken en uit te bouwen tot een sociale onderneming. En om als onderdeel hier van, een pilot met Hockeyclub UNO vorm te geven. We werken in deze pilot samen met Noordertuin in STECK.


De doelen van ProefLOKAAL, in dit project

 1. Bouwen van een goed werkend en opschaalbaar systeem van verwerken en consumeren van lokaal voedsel
 2. Ondersteunen van lokale cateraars in hun ondernemerschap en zichtbaarheid
 3. Ontwikkelen van een duurzame logistiek
 4. Ontwikkelen van een duurzaam verdienmodel en een uitrol naar andere kantines en andere plekken in de wijk waar lokale catering aangeboden wordt

Pilot Hockeyclub UNO

UNO wenst wekelijks een aanbod van lokale, gezonde en lekkere maaltijden voor hun leden. In deze pilot brengen we wat we onderzoeken (lokale voedselproductie, de cateraars en distributie) in de praktijk met een aanbod op maat en testen dit.

Focus in 2022

ProefLOKAAL staat voor de korte voedselketen in #Overvecht met lekkere, gezonde, lokale catering in sportkantines.

Er komt zoveel bij elkaar komt als het om eten gaat. Zoals gezondheid en smaak, maar ook tradities, cultuur, tuinieren en koken. In sportkantines zien wij een grote kans. Niet om mensen te vertellen dat bitterballen ongezond zijn, maar om een keuze te bieden voor een alternatief. Probeer bijvoorbeeld een vegetarische bitterbal. We hopen dat sporters in de toekomst in Nederlandse sportkantines lekker, gezond én lokaal kunnen eten.

“ProefLOKAAL: (H)eerlijk, lokaal voedsel uit Overvecht.”

Onze aanpak

Onze resultaatgerichte aanpak is geïnspireerd op de Design Thinking methode. Vanuit praktijkonderzoek stellen we kansen en uitdagingen vast in samenwerking met lokale cateraars, voedselproducenten en overige ondernemers, die in de pilot met UNO direct vorm krijgt.

 • We onderzoeken de lokale markt, de vraag en het aanbod (producenten, telers, cateraars en afnemers)
 • Vaststellen en bewaken van de Why en bijbehorende doelstellingen
 • Vormgeven en uitrollen van de pilot met UNO
 • Ontwikkelen van een organisatievorm en verdienmodel

Meer weten?

In onze trajecten verdiepen we ons in de wijk waar we zijn, we hebben oog voor wensen, kansen en gevoeligheden die er zijn door onze persoonlijke aanpak. Zo komen we altijd tot een gedragen en gemotiveerd eindresultaat. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Werkwijze en rol TSC

Opbrengst/uitkomst/output

Foto’s

Foto’s

Testimonial

 • Hier komt nog een testemonial van Revive Overvecht

  Naam auteur
Eva en Rachella voor The Cube Overvecht